Kocaeli Üniversitesi imkanlarını çevre ve işçi düşmanı Çolakoğlu’na seferber etmeye hazır

Kocaeli Üniversitesi, protokol,

Kocaeli Üniversitesi’nde daha 2024-2025 döneminin başında kayyum rektör Nuh Zafer Cantürk, Çolakoğlu Metalurji ile işbirliği protokolü imzaladı. Çolakoğlu Metalurji ile Kocaeli Üniversitesi arasındaki bu işbirliği kapsamında bilimsel ve teknolojik araştırmalar, ortak projeler, tez çalışmaları, Ar-Ge projeleri, çalışanlara yönelik yüksek lisans programları ve danışmanlık hizmetleri gerçekleştirilecek. Diğer bir deyişle, üniversitenin imkânları sermayeye peşkeş çekileceği bir işbirliği karşımızda duruyor. Nuh Zafer Cantürk, gerçekleştirilen imza töreninde üniversite ve sanayi arasındaki işbirliğini kurumsal bir düzeye taşıyarak Türkiye’de örnek bir model oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti ve şunları söyledi:

“Bu protokol, hem üniversitemizin bilgi birikimini sanayiye aktarmamıza hem de öğrencilerimizin teorik bilgilerini pratikte uygulayarak gelişimlerine katkı sağlamamıza olanak tanıyacak. Aynı zamanda, Çolakoğlu Metalurji ile bilimsel çalışmalar yaparak ülkemize katkı sağlayacak projeler üretmeyi hedefliyoruz.”

Törende söz alan Çolakoğlu Metalurji Genel Müdürü Uğur Dalbeler de şunları söyledi:

“Kocaeli Üniversitesi’nin güçlü akademik kadrosu ve araştırma potansiyeli, sanayi ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte gençlerin yetişmesine zemin hazırlamaktadır. Bizler ise gençlerin bilgi ve becerilerini geliştirebilmeleri için gerekli olan pratik deneyimi sunmak, onların kariyer yolculuklarında yanlarında olmak istiyoruz. Bu işbirliği sayesinde, öğrencilerimiz teorik bilgilerini uygulamaya dökme fırsatı bularak sanayinin dinamiklerini daha yakından tanıma şansına sahip olacaklardır.

Çolakoğlu Metalurji olarak, son dönemde Ar-Ge’ye verdiğimiz önemi uluslararası platformlarda sunduğumuz makaleler ve gerçekleştirdiğimiz patent başvuruları ile ortaya koyuyoruz. Çalışanlarımızın güncel gelişmeleri en hızlı şekilde takip etmesi için gereken adımları atıyor, mevcut eğitim düzeyini daha da yukarı çekmek için sürekli çalışıyoruz. Bu işbirliği ile aynı zamanda, çalışanlarımızın bilgi ve yeteneklerini geliştirerek şirketimizin inovasyon ve rekabet gücünü artırmayı da hedefliyoruz. Çalışanlarımızın mesleki ve akademik gelişimlerini desteklemek amacıyla bu tür işbirliklerini sürdürmeye devam edeceğiz.

Bu işbirliği, hem çalışanlarımızın gelişimine katkı sağlayacak hem de sanayi-üniversite işbirliği açısından önemli bir adım olacak. Kocaeli Üniversitesi ile kurduğumuz bu güçlü bağın, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki rekabet gücünü artıracağına ve eğitim ile sanayi arasındaki köprüyü daha da sağlamlaştıracağına inanıyoruz.”

Peki, bu “önemli” işbirliğinin parçası olan Çolakoğlu Metalurji nedir?

1969 yılında Kocaeli’nin Dilovası bölgesine faaliyetlerini taşıyan Çolakoğlu Metalurji, Türkiye’nin uluslararası piyasada faaliyet gösteren en büyük demir-çelik şirketlerinden biridir ve Çolakoğlu Holding’e bağlıdır. Çolakoğlu Holding, aynı zamanda Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) en büyük ortaklarından biridir. Aynı zamanda enerji alanında da faaliyet gösteren şirket 2021 yılında, Dilovası Doğalgaz Santrali’nin özelleştirilme ihalesini aldı.  İSO 500 verilerine göre Türkiye’nin en büyük 14. şirketi konumunda olan Çolakoğlu Metalurji’nin 2023 yılı net satışı 61 milyar TL’dir. Peki, biz bu şirketi nereden biliyoruz?

Çevre katili Çolakoğlu

Hava Kalitesi Endeksi’ne (AQİ) göre, Çolakoğlu’nun faaliyet gösterdiği şehir Kocaeli’nde hava kirliliği değeri, DSÖ’nün yıllık hava kalitesi kılavuz değerinin 6,7 katı olmakla birlikte tehlikeli derecede yüksektir. Aynı zamanda, kanserden ölüm oranının yüzde 33,3 (2018) olarak derecelendirildiği Dilovası’nın ölümcül dönüşümünde paydaşlardan biri de Çolakoğlu’dur. 2024 yılının Nisan ayında kaydedilen bir görüntüde, şirketin havaya turuncu duman saldığı görülmektedir. İhlas Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, kötü koşullarda çalıştırarak sırtından geçindiği Dilovası halkını göz göre göre zehirleyen şirkete bu videodan sonra 464 bin 585 TL para cezası kesilmiştir. Olay sonrasında Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği Başkanı İsmail Sami, “Dün o facia yaşandı. Havaya turuncu renkte kimyasal madde sızdı. Bu uçucu bir madde, canlılara da zarar vermiştir. Burada yüzlerce kimyasal tank var. Haddehaneler ile iç içe geçmiş durumdalar. Şu an beyaz dumanlar var ama bunlar siyah duman da atıyor. Biz bir an önce bunlara bir çözüm bulunmasını istiyoruz.” sözlerini söylemiştir.

İşçi düşmanı Çolakoğlu

2023 yılında, patron sendikası MESS ile Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal arasında gerçekleştirilen görüşmeler sırasında ücretlere zam isteyen işçilerin süreçleri sürüncemede bırakılmış, işçiler işten atılmayla karşılaşmışlardı. Evrensel’in yaptığı haberde bir işçi, işçilerden birinin açtığı “Çolakoğlu Gündem” adlı Instagram hesabının kapatıldığını, hesabı kullanan işçinin işten atıldığını söylemişti. “Onunla beraber iki işçiyi de sayfaya fotoğraf çekip attığı için işten çıkardılar. Eylemlerden sonra sanırım üç kişi çıkarıldı. Bir süredir ses çıkmıyor ama asıl sebep başka” diyerek, işçi şirketin işçilere yönelik tavrını gözler önüne sermişti.

Çolakoğlu işçileri,