Yıldız Teknik’te usulsüzlükler

Sayıştay’ın denetlediği kamu kurumları arasında Türkiye’nin URAP’a göre en iyi 20 üniversitesi içinde olan (2023) Yıldız Teknik Üniversitesi’nin 2023 yılı denetim raporunda usulsüzlükler gündemde. Rapora göre, üç olması gereken rektör yardımcısı sayısının beşe, iki olması gereken genel sekreter sayısının ise üçe çıkarıldığı belirlendi. YÖK’e göre, her rektör, kendi görev süresi ile sınırlı olarak “üniversitenin aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi” rektör yardımcısı olarak seçebiliyor. Ayrıca, bir genel sekreter ile en çok iki genel sekreter yardımcısı atanabiliyor.

“Denetimlerde, üniversitede rektör tarafından üç öğretim üyesinin rektör yardımcısı kadrolarına asaleten atandığı ancak bununla birlikte iki öğretim üyesinin de tedviren rektör yardımcısı olarak görevlendirildiği tespit edilmiştir. Tedviren atanan rektör yardımcıları da diğer rektör yardımcıları gibi rektörü temsil etmekte, kendilerine bağlı daire başkanlıkları eliyle üniversite yönetiminde icraatta bulunmakta ve yetkili olarak imza atmaktadırlar. Kurumun web sayfasında rektör yardımcıları beş kişi olarak gösterilmektedir” açıklaması, bizzat Sayıştay tarafından yapılmıştır.

Öğrenciler, artan yemekhane zamlarıyla, otopark ücretleriyle, düşen ring seferleriyle yaşamlarından, zamanlarından, paralarından ve öğünlerinden olurken, Yıldız Teknik Üniversitesi kayyum rektörü Tamer Yılmaz, bunlarla ilgilenmek yerine kadrolara yaptığı fazladan atamalar ile tümüne “talimat verme ve imza atma yetkisi” tanıdı. Sayıştay’ın konu ile ilgili sorusuna üniversite yönetimi, fazladan iki rektör görevlendirmesinin yanıtını “Rektör yardımcısının herhangi bir hakkına sahip olmadan, o konunun gerektiği herhangi bir yetkiyi kullanmadan ve o konumun sağladığı herhangi bir kazanıma sahip olmadan yapılan bir görev olduğu; gerek uluslararasılaşma gerekse altyapı, bilgi işlem ve planlama konularında üniversiteye ve Türk yükseköğretimine önemli katkılar sunulduğu, mevzuata aykırı bir durumun söz konusu olmadığı; fazladan görevlendirilen genel sekreter yardımcısının da esasen genel sekreter yardımcılığı yetkilerini kullanmadığı” olarak verdi.

Kayyum Tamer Yılmaz bu kadarıyla yetinmedi. Sayıştay’ın belirlediği bir diğer usulsüzlük ise üniversite arazisinin bir kısmının otopark olarak kullanılmasıdır. Üniversite yönetimi konuya ilişkin, “Söz konusu olan otopark ihalesi değil, kampüse araç giriş çıkışlarının kontrolü ihalesidir. Üniversitenin sürdürülebilir yeşil kampüs projesi kapsamında karbon emisyonunun azaltılması hedeflenmektedir; bu nedenle elektrikli araç giriş çıkışlarından T.C. Sayıştay Başkanlığı Yıldız Teknik Üniversitesi 2023 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’na göre hiçbir ücret alınmamaktadır. Kampüse giriş çıkış yapacak araçların öğrenci ve akademisyen araçları olduğu, haricinde ilgisiz bir kişinin herhangi bir otoparka araç bırakır gibi park etmesinin mümkün olmadığı, Davutpaşa kampüsünün üç ilçe sınırının kesiştiği noktada bulunması sebebiyle sivil araçlarca üniversite kampüsünün kestirme yol olarak kullanılmasının engellenmesi ile kontrol ve güvenliğin sağlanmasının amaçlandığı; mevzuata aykırı herhangi bir durum söz konusu olmadığı ve üç yıllık süreye uymayan kiralamanın neresi olduğunun bulguda açık olarak belirtilmediği için bununla ilgili cevap verilemediği” cevabını verdi.