Altınbaş Üniversitesi’nde akademisyen kıyımı

Altınbaş Üniversitesi, akademik dönemin başlamasına bir hafta kala, 20’den fazla akademisyeni ihbarsız bir şekilde işten çıkardı. İşten çıkarılan akademisyenler, 31 Ekim Perşembe günü Altınbaş Üniversitesi önünde basın açıklaması yaptı.

Altınbaş Üniversitesi, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Akademisyen kıyımı,
Fotoğraf: Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası

İstanbul Altınbaş Üniversitesi’nde 20’den fazla akademisyen tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldı. Üniversite yönetimi, bu kararın gerekçesini akademisyen fazlalığı olarak açıkladı, ancak işten çıkarılanlara hak ettiklerinden daha düşük tazminat teklif edildi. Akademik dönemin açılmasıyla iş bulma olanakları azalan akademisyenleri köşeye sıkıştıran Altınbaş Üniversitesi yönetimi, teklifi kabul etmeyen akademisyenlere hiçbir ödeme yapmadı. Yapılan hukuksuzluklara tepki gösteren akademisyenler, Gayrettepe kampüsü önünde yönetimi protesto etti.

Suçlu belli

Üniversite yönetimi, işten çıkarma kararını “istihdam fazlalığı” gerekçesiyle aldığını belirtse de, işten çıkarılan akademisyenlerin iş yükleri ve başarıları, bu kararın amacının kâr güdüsü olduğunu ortaya koyuyor. İşten çıkarılan akademisyenler, işsiz kalma tehdidi ile haksız ve ahlaksız bir müzakereye zorlandılar. Üniversite yönetimi, akademik alımların tamamlanmış olması nedeniyle uzun süre iş bulamayacaklarını bildiği akademisyenleri düşük tazminatla anlaşmaya zorladı. Kabul etmeyenler ise hiçbir tazminat ödenmeden işten çıkarıldı. Dahası, bu kişilerin temel sosyal güvenlik hakkı olan işsizlik maaşına başvurma hakları hukuka aykırı bir şekilde engellendi. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Vakıf Üniversiteleri Birimi, üniversite önünde konuya ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, “İşten çıkarılan akademisyenler, işsiz bırakılma tehdidiyle haksız ve ahlaksız bir müzakereye dahil edilmiştir. Üniversite yönetimi, akademik alımların tamamlanmış olması nedeniyle uzun süre iş bulamayacaklarını bildiği akademisyenleri düşük tazminatla anlaşmaya zorlamıştır. Kabul etmeyenlerse hiçbir tazminat ödenmeden işten çıkarılmıştır” denildi. Ayrıca, işten çıkarılan akademisyenlerin temel sosyal güvenlik hakkı olan işsizlik maaşına başvurma haklarının hukuka aykırı bir şekilde engellendiği vurgulandı. Açıklamada, “Tazminatsız bir şekilde işten çıkarılanlar bu haksız uygulamaları mahkemeye taşımış ve uğradıkları muameleye karşı adalet aramaktadır” ifadelerine yer verildi.

 

31 Ekim tarihinde yapılan eylemde akademisyenler taleplerini şu şekilde dile getirdi: “Hukuksuz bir şekilde işten çıkarılan personelin görevlerine iadesi. Tazminat hakları gasp edilen personelin haklarının tam olarak ödenmesi. Zorlayıcı tüm müzakere taktiklerinin sonlandırılması.” Üniversite yönetimi gerçekleşen eyleme henüz cevap vermemişken akademisyenlerin de hukuki mücadelesi sürüyor.