Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bütçe nereye gidiyor?

Yıldız Teknik Üniversitesi, Bütçe,

Geçtiğimiz aylarda Yıldız Teknik Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanan Eyüp Debik, göreve başladığı günden itibaren sayısız sorunla gündeme geldi.

Kamu tasarrufu politikaları gerekçe gösterilerek alınan kararlar, öğrencilerin ve akademik personelin tepkisine neden oluyor. Üniversite kampüsünün büyüklüğüne rağmen, kampüs içi ulaşımı sağlayan ring servislerinin sayısının azaltılması, öğrenciler için ciddi ulaşım sorunları doğuruyor. Sabahın erken saatlerinde ya da akşam saatlerinde ring bulmak neredeyse imkânsız hale gelirken birçok öğrenci uzun mesafeleri yürümek zorunda kalıyor.[1]

Bunun yanı sıra yemekhaneye yapılan fahiş zamlar da öğrencilerin nitelikli yaşam hakkını gasp ediyor. Yemekhane ücretinin 26 liraya çıkarılmasının ardından öğrenciler eylemler düzenlerken, rektör alay edercesine ücretin 23 liraya düşürüldüğünü “müjdeliyor.” Önceki yıllarda nispeten uygun fiyatlarla sunulan kaliteli yemekler, zamlarla birlikte niteliksiz hale gelirken artık birçok öğrenci için erişilemez durumda. Hal böyleyken YTÜ’de bütçenin nereye akıtıldığı merak konusu çünkü öğrenciye gitmediği belli.

Kayyum rektör, öğrencilerle alay ediyor

Kış aylarının başlamasıyla birlikte kampüste yaşanan bir diğer problem ise kaloriferlerin yakılmaması. Kayyum Debik, bir kulüp etkinliğinde yaptığı konuşmada, öğrencilerden gelen ring sayısının yetersizliğiyle ilgili şikâyetlere yıldız öğrencilerinin aktardığına göre alaycı yanıtlar verdi. Sınıflarda ve kütüphanelerde öğrenciler, soğuk hava şartlarında ders görmeye ve çalışmaya devam ediyor.

Tüm bu sorunlar, üniversite yönetimine yönelik eleştirileri artırırken, öğrenciler sosyal medya platformlarında ve kampüs içinde protesto etkinlikleri düzenleyerek tepkilerini dile getiriyor.

Sorunlar say say bitmiyor

Kampüs genelinde sınıflar ve kütüphanelerde internet bağlantısı sorunu öğrencilerin derse katılımını ve sınava çalışmasını engelliyor. Kayyum rektör ise internet sorununu çözmek yerine bant daraltmaya gidiyor. Özellikle dijital kaynaklara erişimin gerekli olduğu kütüphanede internetin çekmemesi ve yer yetersizliği, çalışma alanlarının sınırlı olması, öğrencilerin derslerine çalışmasını imkânsız hale getiriyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi,
YTÜ’de öğrenciler kendi getirdikleri ısıtıcıyı kullanırken.
Yıldız Teknik Üniversitesi,
YTÜ’de öğrenciler ring sırasında.

Bitmeyen inşaat ve ısınma sorunları

İnşaat Fakültesi’nin uzun yıllardır süren yenileme çalışmaları hâlâ tamamlanmış değil. Öğrenciler, fakülte binalarındaki eksiklikler nedeniyle derslerini uygun olmayan şartlarda yapmak zorunda kalıyor. Dersliklerde hem ısınma hem de donanımsal yetersizlikler, öğrencilerin derse katılımını doğrudan etkilerken eğitim kalitesini ciddi şekilde düşürüyor.[2]

Yıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi,

Bir yıldır faaliyette olan kütüphane dökülüyor

Eski kayyum rektör Tamer Yılmaz tarafından birkaç ay önce açılışı yapılan yeni kütüphane binasında, açılışından bu yana tavan sıvası üç kez döküldü. Dökülen parçalar öğrencilerin üzerine düşerken okul yönetimi sessizliğini koruyor. Öğrenciler vize ve finallerime çalışırken aynı anda birçok sorunla mücadele ediyor ve tepkiler sosyal medyada çığ gibi büyüyor.