Yıldız Rehberi – Kampüsü Öğrencisinden Tanı
Hayatının üniversiteye geçiş aşamasında Yıldız’ı seçmiş olman sana çok güzel bir hayat, dolu dolu bir üniversite serüveni ve elbette bazı zorluklar getirecek. Bu kitapçık sana üniversiteni tanımakta kolaylık sağlayacak.
YTÜ Davutpaşa ve Yıldız olmak üzere 2 kampüse sahip. Üniversitenin Davutpaşa kampüsünde; Eğitim Fakültesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi,Kimya-Metalurji Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu ve İnşaat Fakültesi bulunmaktadır. Bu fakültelerin lisans dersleri ve hazırlık eğitimleri bu kampüste verilmektedir. Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı programlar burada verilmektedir.
Üniversitenin Yıldız Kampüsünde; Makine Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve Gemi İnşa ve Denizcilik Fakültesi bulunmaktadır. Bu fakülteye bağlı lisans dersleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı bazı programlar bu kampüste verilmektedir. Yıldız Kampüsü, okulun en eski yerleşkelerindendir. 1859 yılında açılan ve günümüzdeki adıyla Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi olan “Mekteb-i Fünun-u Mülkiye”ye bir süre ev sahipliği yapmıştır.
MASLAK YERLEŞKESİ
Özel başlık altında yazdığımız bu üniversitenin Maslak Kampüsü, 1999 Gölcük Depreminde aldığı hasardan sonra yıkılmıştır. Maslak Kampüsünün arazisi, Yıldız Teknik Üniversitesinin tapulu mülküdür. Arazi şu an atıl durumdadır. Acıbadem Yerleşkesi Üniversitenin Acıbadem Kampüsünde daha önceden okulun lojmanları bulunmaktaydı. Marmara Üniversitesinin binalarının yetersiz olmasından dolayı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından kullanılmaktadır. Rumeli Hisarı Arazisi Üniversitenin Rumeli Hisarında bulunan kampüsü Yıldız Teknik Üniversitesi Vakfı tarafından işletmeye kiralanmıştır. Bu kampüste Yıldız Teknik Üniversitesi Hisarüstü Sosyal Tesisleri bulunmaktadır. Hisar Tesisleri YTÜ öğrenciler ve personeline %20 indirimlidir. Bebek Arazisi Üniversitenin Bebek’te bulunan kampüsünde rektörlüğe ait bir konak bulunmaktadır. Burası misafirhane olarak kullanılmaktadır.
BARINMA
Üniversite öğrencilerinin genelde kaldığı bir kaç büyük KYK ve yurdun kendine ait yurtları var.
YTÜ’ye Yakın KYK Kız Yurtları
YTÜ üniversite yurdu: Çağdaş Yaşam Sennur-Selçuk Öztap Kız Öğrenci Yurdu
YTÜ üniversite yurdu: İstanbul Kız Liseliler Kız Öğrenci Yurdu
YTÜ üniversite yurdu: Şehide Türkan Türkmen Kız Öğrenci Yurdu
KYK Gülbahar Hatun Öğrenci Yurdu
KYK Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu
KYK Merkezefendi Öğrenci Yurdu
KYK Beşiktaş Öğrenci Yurdu
YTÜ’ye Yakın KYK erkek Yurtları
KYK Fatih Sultan Mehmet Öğrenci Yurdu
KYK Kanuni Sultan Süleyman Erkek Öğrenci Yurdu
KYK Şişli Erkek Öğrenci Yurdu
KYK Cerrah Mehmet Paşa Öğrenci Yurdu
KYK Esenyurt Erkek Öğrenci Yurdu
Evet fark edildiği gibi kampüs içinde sadece kız öğrenci yurdu var. Erkekler için böyle bir seçenek yok. Yurtta Kalan arkadaşlardan çok fazla şikâyet alıyoruz. Akşam yemeğinin erken bitmesi, wi-fi erişiminin kısıtlı olması ve özel alanların çok dar olması ya da sıcak su sıkıntısı. Onca para verip aç kalmak ve kendine ait bir alanının olmaması çok sinir bozucu olmalı.
ULAŞIM
Davutpaşa kampüsünde kampüs içi denilen ringler bulunuyor. Bunlar seni Davutpaşa içinde ücretsiz bir şekilde kampüsün her yerine götürüyor. Cevizlibağ KYK ile Davutpaşa arasında da özel ringler var. Yıldız Teknik Üniversitesi öğrenci kartına para yükleyip bunlara binebiliyorsun. Cevizlibağ yurdunun karşısından kalkan bu ringler seni kampüsün içine ve fakültenin önüne kadar götürüyor. 2023-2024 yılları arasında 4.75₺ olan ücretin bu dönem artması bekleniyor.
Diğer bir seçenek ise İETT otobüsü olan 41AT. Mecidiyeköy ve Davutpaşa arasında seferlerini sürdüren bu otobüs senin kurtarıcın olacak. Ortalama 10-15 dakika içerisinde Cevizlibağ’dan seni fakültene kadar götürüyor. Eğer otobüse binmeyi sevmiyorsan üzülme bir seçeneğin daha var. M1, diğer adıyla Yenikapı Metrosunun Yıldız Teknik durağı var. M1 ile de kampüsüne rahatça ulaşabilirsin.
Beşiktaş kampüsü konumu gereğince içinde ring bulundurmuyor. Merak etme zaten kampüsü o kadar küçülttüler ki istediğin yer 2 dakikalık yürüme mesafesinde. Kampüs etrafında Yıldız metrosu bulunuyor. Genelde öğrenciler sık sık bu ulaşım yolunu tercih ediyor. Fakat Beşiktaş peronlarda kalkan otobüslerin çoğu da zaten yıldız kampüsüne gidiyor. Ayrıca Davutpaşa’dan belirli saatlerde Beşiktaş Yıldız kampüsüne giden ringler de var. Ulaşım yolu uzun olsa da keyifli bir yolculuk olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.
BESLENME
Beşiktaş Kampüsünde 1 adet akademik ve idari personel yemekhanesi ve 2 adet öğrenci yemekhanesi, Davutpaşa Kampüsünde 2 adet akademik ve idari personel yemekhanesi ve 4 adet öğrenci yemekhanesi, olmak üzere toplamda 9 adet yemekhane bulunmakta. Yemekler sürekli gelen zamlarla ki “YTÜ’de yemeğe bir yılda %242 zam yapıldı!” gibi zamlardan bahsediyorum, yüksek ücretle düşük kalitede yemekler yemeye başladık. Ayrıca öğlen saatlerinde rektörlük binasından yemekhaneye kadar uzanan yemek sıralarından bahsetmiyorum bile.
YTÜ’DE HAYATTA KALMAK
Davutpaşa’da vaktinin çoğunu nerede geçireceğini merak ediyorsundur. Vize ve finallerden önce deli gibi kütüphanede çalışacağını saymazsak vaktinin çoğu Orta Bahçe’de geçecek. Çimlerin üzerinde gitar çalan, voleybol veya frizbi oynayan, kitap okuyan veya arkadaşlarıyla sohbet eden gruplar göreceksin. Sosyalleşmek için en rahat ortam burası. Eğer kapalı ortamlarda daha rahat hissediyorsan Büyük Ev, Yıldız Cafe, Starbucks, Espresso Lab, Kayıntı, Hokka, gibi büyük kafelerin artı sıra her fakültenin sahip olduğu küçük kafeler ve kafeteryalarda da vakit geçirebilirsin.
Beşiktaş kampüsü için aynı şey geçerli değil ne yazık ki. Espresso Lab ve Kahve dünyası dışında ufak tefek kafeteryalar bulunuyor sadece. Fakat kampüs Beşiktaş’ın neredeyse göbeğinde olduğu için ucuzluk konusunda asla endişeye düşme. Beşiktaş’ta bir çok öğrenci dostu mekân var.
Hazırlık okuyorsan kitapların çoğu kampüs içindeki kırtasiyelerde pdf şeklinde satılıyor. Bu konuda endişe etmene gerek yok. Ayrıca yurtta kalıyorsan yurtların tüm gruplarına girip istediğin ya da aradığın kitabı ilk önce gruptakilere sor.
Ders notları ve ödevler için üst sınıftan bir arkadaş edin. Çok işine yarar. Vaktin varsa yemekhaneye yemek bitiş saatlerine yakın git. Kuyrukta çok beklemezsin. Ucuza çay içebileceğin yalnızca fakülte kantinleri var. Üniversiteli olduğuna göre vize-final dönemlerinde sana da uyku yok. Kütüphaneye geç saatte gitme, yer bulamazsın.
Çukursaray ve Yıldız Kampüsü
Okulun kullandığı saray bahçesinde şehzade ve sultan köşkleri bulunmaktadır. Çukursaray binası da sultan köşklerinden birisidir. Sultan Abdülmecid’in 1846-1847 yıllarında Çukursaray adı verilen bir köşk yaptırarak gözdesi Yıldız’ı buraya yerleştirdiği ileri sürülmektedir. Başka bir çalışmada ise binanın bir odasında bulunan Ihlamur Kasrı resmi binanın 1856 tarihinden sonra yapılmış olduğu tezini kuvvetlendirmektedir. Ayrıca Çukursaray’ın başka bir odasının tavan süslemesinde bulunan kurdele motifi, II. Abdülhamid zamanında yaptırılan Şale Köşkü merasim salonunda da bulunmaktadır. Bu ipucundan yola çıkılarak Çukursaray’ın ve Şale Köşkü merasim salonunun aynı usta tarafından yapıldığı, dolayısıyla Çukursaray’ın II. Abdülhamid döneminde yapılmış köşklerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Yıldız Sarayı’na damgasını vuran ve adeta saray ile özdeşleşen Sultan II. Abdülhamid’in kızları ve kız kardeşlerinin oturduğu Çukursaray, 19. Yüzyıl mimari özelliğini taşımaktadır. Bina dikdörtgen biçiminde ve koridora açılan odalardan oluşan oldukça mütevazi bir yapıdır. Bodrum, giriş ve birinci kattan oluşan binanın birinci katı büyük bir koridor ve kapılar ile üç bölüme ayrılmıştır. Koridorun başında ve sonunda iki hamam bulunmaktadır. Hamamın küvet ve kurnaları mermerdendir. Çukursaray binası 1970 yılına kadar üniversitenin yurdu olarak hizmet vermiş, bodrum katı ise yemekhane olarak kullanılmıştır. Daha sonra Çukursaray 1983 yılına kadar İstanbul Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisi’nin idari binası olarak kullanılmıştır. 1985 yılından itibaren ise binada Sosyal Bilimler Enstitüsü çalışmalarını sürdürmüştür.
Ama ne yazık ki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 2015’te katıldığı bir televizyon programında Yıldız Kampüsü’yle ilgili “Biz onların çıkmasını istiyoruz. Tamamen çıksınlar ve orası tamamıyla Cumhurbaşkanlığı’na ait bir yer haline gelsin. Ve orayı Cumhurbaşkanlığı İstanbul’da kendisi ayrıca değerlendirsin istiyoruz” demişti. Bu sözlerin ardından okulun başka bir yere taşınacağı iddiası gündeme gelmiş ancak kısa bir süre sonra gündemden düşmüştü. 2017’deyse kampüsteki birçok bina kapatılmış, bu binaları kullanan bölüm ve birimler farklı kampüslere kaydırılmıştı. Ancak öğrenciler, uzun süre bu bölüm ve birimlerin nereye taşındığı bilgisine dahi ulaşamamıştı. Söz konusu binalarla ilgili apar topar tahliye sürecine girilmişti.
Şu anda Yıldız Kampüsü’nde öğrencilerin kullandığı birçok bina restorasyon veya tadilat sebebiyle kapalı. Kampüs’te eğitim verilen binalar hala var fakat Yıldız Sarayı’na yakın bazı binalar kapattırıldı. Kapattırılan binalar şunlar: Enstitü olarak kullanılan Çukursaray, rektörlüğün yer aldığı Sünnet Köşkü, iktisadi ve idari bilimler fakültesi olarak kullanılan Yaverler Dairesi, sanat ve tasarım fakültesi olarak kullanılan Agavat Binası, Koltuk Kapısı, Kiler-i Hümayun, YTÜ Vakfı binası ve Yüksel Sabancı Kültür Merkezi. Bu binalar 2017’den beri kapalı. Öğrenci sayısı kampüs kapasitesine göre fazla geliyor. Şimdiyse kampüsün bir kısmı daha öğrencilerin elinden alınmaya çalışılıyor.
*Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi