25 Kasım’da İstanbul’da 169 kişi gözaltına alındı: 162 serbest 7 mevcutlu

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla İstanbul’da yapılacak yürüyüş öncesinde polis, Beyoğlu ve çevresinde geniş bir alanı abluka altına aldı. Asmalı Mescit, Karaköy ve Şişhane civarında buluşan kadınlar, bulundukları yerlerden Karaköy’e doğru yürümeye çalıştı. Yürüyüşe geçen kadınların bir bölümü polis tarafından ablukaya alındı. Gözaltına alınan kadınlar da oldu. Polis terörüne rağmen Karaköy’deki iskelede bir araya gelen kadınlar, ablukaya ve gözaltılara tepki göstererek eylem yaptı. Basın açıklamasının okunmasıyla eylemin sona erdiği duyurulurken ablukada bekletilenler, bu esnada gözaltı araçlarına bindirilerek götürüldü. Toplam 169 kişi, Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne ifade işlemleri için götürüldü.

25 Kasım, İstanbul, Mor Boya,

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, 25 Kasım Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 19.30’da Taksim/Tünel’de yapılacak yürüyüş öncesinde polis, Taksim çevresinde geniş bir alanı abluka altına aldı. Tünel Meydanı’ndaki buluşma öncesinde polis, meydanı tamamen kapattı.

Saat 15.00 itibarıyla metro ve finiküler seferlerinin durdurulması dolayısıyla Beyoğlu’na ulaşmak için yolların çoğu kapanmış oldu. Tarlabaşı Bulvarı boyunca İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm ara yollar bariyerlerle kapatıldı. Gazeteciler de Tünel Meydanı’nda beklerken, “Alanı boşaltıyoruz” diyen polisler tarafından alandan çıkarıldı. TOMA’lar, İstiklal Caddesi üzerinden Tünel Meydanı’na getirildi. Galatasaray Meydanı’nda çok sayıda gözaltı aracı ve polis bekletildi.

Asmalı Mescit, Karaköy ve Şişhane civarında buluşan kadınlar, bulundukları yerlerden Karaköy’e doğru parça parça yürüdü. Yürüyüşe geçen kadınların bir bölümü, Karaköy’e ulaşamadan polis tarafından ablukaya alındı. Şahkulu Sokak, Yüksek Kaldırım Caddesi ve İlk Belediye Caddesi’nden Karaköy’e ulaşmak isteyen kadınların önü polis tarafından kesildi. Bir grup kadın yürüyüşünü sürdürürken çeşitli gruplar, buralarda polis tarafından ablukaya alındı.

Polis ablukasını aşan kadınlar, “Jin, jiyan, azadi” sloganıyla Karaköy’deki iskele önünde bir araya geldi. Kadınlar, ablukada tutulan herkesin serbest bırakılmasını istedi. Abluka dağıtılana kadar eyleme devam edeceklerini belirten kadınlar, burada toplandı. Polis terörüne tepki gösteren kadınlar, “Kadınlara değil katillere barikat” sloganını attı.

Eylemde sık sık “Jin, jiyan, azadi” sloganı atılırken, bu sloganın çeşitli illerde valiliklerce yasaklanmasına da tepki gösterildi.

Kadınlar, İkbal ve Ayşenur’un katledilmesinin ardından Türkiye’nin birçok yerinde kadın katliamlarına karşı sokakları doldurduklarını hatırlattı. Katledilen ve kaybedilen kadınlar için ses çıkaran kadınlar, çocukları da unutmadı. Narin cinayetini hatırlatan kadınlar, aydınlatılmayan çocuk katliamlarını sordu.

Translar da eylemde, hormon replasman terapisinde kullanılan ilaçlara e-reçete zorunluluğu getirilmesine tepki gösterdi.

Eylemde katledilen kadınların isimleri sayılarak “Burada” denildi. Kaybedilen kadınlar için ise “Nerede” denildi. İntihara sürüklenen ve katledilen LGBTİ+’lar da unutulmadı.

Birçok yerde il ve ilçe belediyelerine atanan kayyumlara da tepki gösterildi. Bununla birlikte “Jin, jiyan, azadi” sloganı daha güçlü bir şekilde atıldı.

Meşalelerin sık sık yakıldığı eylemde bir araya gelen kadınlar, polis ablukasına, gözaltı işlemlerine, bir araya gelmelerini engelleyen valiye, polise ve erkek-devlet şiddetine tepki gösterdi. Cezasızlık politikalarının da sıkça dile getirildiği eylemde Serap’ın davası ve Gabonlu Dina’nın davasına da çağrı yapıldı.

Eylemde Türkçe, Kürtçe ve Arapça okunan açıklamaların ardından eylem sonlandırıldı. Eylemin sonlandırılmasından sonra ablukada bekletilen kadınların bulunduğu yerlere polis, gözaltı araçlarını götürdü. Gözaltına alınanların olduğu yerde tepki gösterenler de gözaltına alındı. Polisin gözaltına aracına bindirirken darp ettiği anlarda sesler daha da yükseldi. Kadınlar ve LGBTİ+’lar, polisin terörüne rağmen eylemlerini yaparak günü tamamladı.

Gözaltı araçları, Karaköy’den Eminönü’ne doğru geçerken köprünün üzerinde polislerin yolu tamamen kapattığı görüldü.

Eylemin bitmesine ve çoğu kişinin dağılmasına rağmen metrolar saatlerce açılmadı. Tramvayın, finiküler seferlerinin ve metronun çalışmadığı, çoğu otobüsün ise Beyoğlu ve çevresindeki duraklarda durmamasının sebebi kadınlarmış gibi lanse edildi.

Bir grup kadın, Karaköy’den vapura binerek Kadıköy’e doğru giderken eylemlerini şarkı söyleyerek vapurda sürdürdü. Perşembe Pazarı’na doğru yürüyüşe geçen kadınların önü defalarca kesilmesine rağmen kadınlar, şarkılarla dağıldı.

Toplam 169 kişi Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne ifade işlemleri için götürüldü.